Canal de Panamá
Panaman kanava on Panaman kannaksen läpi kulkeva 77,1 kilometriä pitkä laivareitti. Kanava on valtava insinöörityön taidonnäyte, jonka rakentaminen kuuluu ehdottomasti ihmiskunnan historian suurimpiin ja rakennusprojekteihin. Panaman kanava on tärkeä maailmankaupalle ja edellytys Atlantin valtameren ja Tyynenmeren laivaliikenteelle, sillä ilman kanavaa laivat joutuisivat kiertämään 13 000 kilometrin matkan Etelä-Amerikan etelä-kärjen ympäri.
![]() |
Kanavan liikenne voi olla vaikuttava näky. kuva: http://panamalogisticsnews.com/wp-content/uploads/2013/07/PANAMA-CANAL-ROUTE.jpg |
Panaman kanavan moninainen historia ulottuu niinkin pitkälle kuin 1500-luvulle, kun tutkimusmatkailija Vasco Nunez de Balboa huomasi Panaman kannaksen olevan vain kapea maakaistale kahden valtameren välissä. Tämä sai mm sen aikaisen Saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijan ja Espanjan kuninkaan tilaamaan tarkemman tutkimuksen kanavahankkeesta. Ensimmäinen varsinainen rakennustyö aloitettiin kuitenkin vasta 1881 ranskalaisten toimesta. Tämä ranskalaisten ensimmäinen rakennusyritys kaatui rakennuttavan yrityksen konkurssiin 1889, ja projekti oli muutenkin kärsinyt suunnittelun ja insinööriosaamisen puutteesta.
1900-luvun alussa Yhdysvalloissa suunniteltiin Kanavahanketta Väli-Amerikkaan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kanava piti rakentaa Nicaraguaan, mutta ranskalaiset, ehkä vaikeaan hankkeeseen kyllästyneinä, saivat lobattua Panaman kanavan ensisijaiseksi valinnaksi. Kanavan oikeudet siirtyivät Yhdysvalloille 1902 ja 1904 alkoi rakennusprojekti, jonka aikana kanava viimein saatiin valmiiksi 1914. Hinta oli kuitenkin kova, sillä huonojen työolojen ja tautien vuoksi rakennustyömailla kuoli yhteensä yli 25 000 työntekijää.
Kanavan mahtavuutta voi hahmottaa helpommin numeroina. Ensinnäkin vuoden aikana kanavan läpi kulkee yli 14 000 alusta. Kanavan koko historian aikana tämä tarkoittaa lähes miljoonaa alusta. Kanavassa on 2 kaistaa, joissa molemmissa 3 sulkua ylös ja 3 alas. Sulkujen kammiot ovat 33,53m leveitä ja 320m pitkiä. Isoimmat sulkuportit ovat yli 20 metriä korkeat ja niiden paino 745 tonnia. Korkeimmillaan alukset nousevat 26:n metrin korkeuteen merenpinnasta.
Panaman kanavaan suunnitellaan uutta, kolmatta kaistaa, joka sopisi entistä isommille rahtialuksille. Kuva:http://www.worldhighways.com/EasysiteWeb/getresource.axd?AssetID=41873&type=custom&servicetype=Inline&customSizeId=14 |