lauantai 28. helmikuuta 2015

Canal de Panamá


Panaman kanava on Panaman kannaksen läpi kulkeva 77,1 kilometriä pitkä laivareitti. Kanava on valtava insinöörityön taidonnäyte, jonka rakentaminen kuuluu ehdottomasti ihmiskunnan historian suurimpiin ja rakennusprojekteihin. Panaman kanava on tärkeä maailmankaupalle ja edellytys Atlantin valtameren ja Tyynenmeren laivaliikenteelle, sillä ilman kanavaa laivat joutuisivat kiertämään 13 000 kilometrin matkan Etelä-Amerikan etelä-kärjen ympäri.

Kanavan liikenne voi olla vaikuttava näky. kuva: http://panamalogisticsnews.com/wp-content/uploads/2013/07/PANAMA-CANAL-ROUTE.jpg

Panaman kanavan moninainen historia ulottuu niinkin pitkälle kuin 1500-luvulle, kun tutkimusmatkailija Vasco Nunez de Balboa huomasi Panaman kannaksen olevan vain kapea maakaistale kahden valtameren välissä. Tämä sai mm sen aikaisen Saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijan ja Espanjan kuninkaan tilaamaan tarkemman tutkimuksen kanavahankkeesta. Ensimmäinen varsinainen rakennustyö aloitettiin kuitenkin vasta 1881 ranskalaisten toimesta. Tämä ranskalaisten ensimmäinen rakennusyritys kaatui rakennuttavan yrityksen konkurssiin 1889, ja projekti oli muutenkin kärsinyt suunnittelun ja insinööriosaamisen puutteesta.
1900-luvun alussa Yhdysvalloissa suunniteltiin Kanavahanketta Väli-Amerikkaan. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kanava piti rakentaa Nicaraguaan, mutta ranskalaiset, ehkä vaikeaan hankkeeseen kyllästyneinä, saivat lobattua Panaman kanavan ensisijaiseksi valinnaksi. Kanavan oikeudet siirtyivät Yhdysvalloille 1902 ja 1904 alkoi rakennusprojekti, jonka aikana kanava viimein saatiin valmiiksi 1914. Hinta oli kuitenkin kova, sillä huonojen työolojen ja tautien vuoksi rakennustyömailla kuoli yhteensä yli 25 000 työntekijää. 

Kanavan mahtavuutta voi hahmottaa helpommin numeroina. Ensinnäkin vuoden aikana kanavan läpi kulkee yli 14 000 alusta. Kanavan koko historian aikana tämä tarkoittaa lähes miljoonaa alusta. Kanavassa on 2 kaistaa, joissa molemmissa 3 sulkua ylös ja 3 alas. Sulkujen kammiot ovat 33,53m leveitä ja 320m pitkiä. Isoimmat sulkuportit ovat yli 20 metriä korkeat ja niiden paino 745 tonnia. Korkeimmillaan alukset nousevat 26:n metrin korkeuteen merenpinnasta. 


Panaman kanavaan suunnitellaan uutta, kolmatta kaistaa, joka sopisi entistä isommille rahtialuksille. Kuva:http://www.worldhighways.com/EasysiteWeb/getresource.axd?AssetID=41873&type=custom&servicetype=Inline&customSizeId=14

perjantai 20. helmikuuta 2015

Valle de los Caídos

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Valle_de_los_caidos.jpg
                                           Valle de los Caídos on mykistävän näköinen ylhäältäpäin katsottuna                                               http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/Valle_de_los_caidos.jpg

Valle de los Caídos eli suomeksi Kaatuneiden laakso on Francisco Francon sisällisssodassa kaatuneiden muistoksi rakennuttama massiivinen monumentti. Se sijaitsee San Lorenzo de Escorialin kunnassa, noin 60 kilometriä Madridista pohjoiseen. Valle de los Caídosin näkyvin elementti on 150 metriä korkea kivinen risti Santa Cruz del Valle de los Caídos. Ristin lisäksi alueelta voi löytää muun muassa kaksi kappelia, benediktiiniläisluostarin sekä maanalaisen kirkon.  

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-dxEnCebcwaXGGUWYsxLqS85y08Rm5IIx33C_ixpGXVxmA7wCqFVFMZuzCnwhcDHKg8MJ6_EKjHdgC0-7yO9wNfgpnC-MT8ssJ9mq2nmnBKuLgvPTK662cNw1IlMUqzse7BpWmth6gua3/s1600/el-escorial-panteon-reyes.jpg
                                           Myös kappeleiden sisätilat ovat todella koristeellisia,                                                    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-dxEnCebcwaXGGUWYsxLqS85y08Rm5IIx33C_ixpGXVxmA7wCqFVFMZuzCnwhcDHKg8MJ6_EKjHdgC0-7yO9wNfgpnC-MT8ssJ9mq2nmnBKuLgvPTK662cNw1IlMUqzse7BpWmth6gua3/s1600/el-escorial-panteon-reyes.jpg

Monumentin rakentaminen aloitettiin pian sisällissodan päättymisen jälkeen 1940, mutta se valmistui vasta 19 vuotta myöhemmin 1959. Se on arkkitehti Pedro Muruguzan suunnittelema mutta pitkälti Francon ideoima. Monumenttia pidetäänkin 1900-luvun espanjalaisen arkkitehtuurin kulmakivenä.

Alue on tullut tunnetuksi myös kymmenien tuhansien sisällissodassa kaatuneiden sekä useiden merkkihenkilöiden hautapaikkana. Huolimatta siitä, että rakennuttaja Franco oli kansallismielisten johtaja, kappeleihin on haudattu sodan molempien osapuolien kaatuneita yhteensä noin 33 000. Alue palveleekin sekä kansallismielisten että tasavaltalaisten muistomerkkinä. Lisäksi itse rakennuttaja Franco tuli haudatuksi kirkkoon. 

http://www.abc.es/Media/201110/11/reuters-franco--644x362.jpg
Francon hautapaikka, http://www.abc.es/Media/201110/11/reuters-franco--644x362.jpg
 

Sisällissodan muistomerkkinä ja Francon hautapaikkana alueeseen kohdistuu myös paljon poliittisia jännitteitä. Erityisesti nykyinen äärioikeisto käytti monumenttia poliittisena symbolinaan ja järjesti muun muassa Francon kuolinpäivän marsseja paikalle. Tästä syystä Espanjan hallitus on kieltänyt kaiken poliittisen toiminnan alueella ja julistanut monumentin kansalliseksi muistomerkiksi.


 



sunnuntai 8. helmikuuta 2015

La Habana Vieja

 

http://www.aliciapedroso.cl/?p=531
Havannan vanha kaupunki, La Habana Vieja, on kenties Kuuban tunnetuin nähtävyys. Se on yli 400 vuotta vanha alue, joka sisältää kattavan kirjon eri aikakausien rakennuksia. Rakennukset ovat pääosin hyvässä kunnossa, sillä ne alueella on suoritettu kattavaa restaurointia 1900-luvun puolivälin jälkeen. Alue on myöskin tunnettu espanjalaisten konkistadorien rakentamista vankoista linnoituksista, jotka ovat rakentamisajankohtaansa nähden erityisen jykeviä ja edistyksellisiä.

colorful roofs of buildings and the Capitol in Old Havana - stock photo
Tiheään rakennettu Vanha kaupunki lintuperspektiivistä

Havannan kaupungin perusti 1515 konkistadori Diego Velázguez de Cuéllar espanjalaisten välisatamaksi Amerikan ja Euroopan välille. Kaupungin alkuperäinen sijainti oli Kuuban etelärannikolla, mutta se siirrettiin neljä vuotta myöhemmin nykyiselle sijainnille pohjoisrannikolle. Kaupunki oli aluksi pitkälti ranskalaisten ja englantilaisten merirosvojen armoilla, mutta kasvoi 1600-luvulla nopeasti ja sinne rakennettiin Karibian vahvin linnoitus.



travelyesplease.com | Exploring the Plazas of Old Havana, Cuba
1600-luvun linnoitusrakennus (http://www.travelyesplease.com/travel-blog-old-havana-plazas/)


Alueelle tyypillistä ovat kapeat kadut sekä eri aikakausilta olevat historialliset rakennukset. Vanhassa Havannassa pääseekin näkemään todella monia vanhoja espanjalaisia arkitehtuurisia tyylisuuntia jopa yhdellä silmäyksellä. Vanhan kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa vallankumousmuseo Museo de la Revólucion, Capitolio Nacional sekä Karibian vanhin kivilinnoitus Castillo de la Real Fuerza. 

La Habana Vieja lisättiin Unescon maailmanperintölistalle jo vuonna 1982. Sitä on sittemmin monin paikoin kunnostettu, mutta toisaalta vuonna 2008 hurrikaani Ike tuhosi ja vaurioitti monia sen historiallisesti arvokkaista rakennuksista. Toisaalta vanha kaupunki on niin laaja, että kaikista sen arvokkaista rakennuksista ei pystytä pitämään riittävän hyvää huolta. Koska alue on niin laaja, on vaikeaa arvioida paljonko turisteja vierailee alueella vuosittain. On kuitenkin arvioitu, että Havanan kaupungissa vierailee yli miljoona turistia ja näistä valtaosa todennäköisesti vierailee myös tässä kaupungin tunnetuimmassa nähtävyydessä.